Z ogromną radością przedstawiamy Wam naszą kartę dań stworzoną przez Chef Magdaleną Ossowską oraz cały zespół kuchni Karczma & Hotel Górecznik***. To sprawdzone przez Was propozycje, często w nieco odświeżonych wersjach oraz wspaniałe powroty do menu czy premiery zupełnie nowych dań. Jesteście ciekawi co wymyśliliśmy? Sprawdźcie koniecznie codziennie od 12:00 do 22:00. Premierę nowej karty dań zaplanowaliśmy na poniedziałek 7 października.
Wielkie powroty do menu
Do karty na jesień i zimę 2024/2025 wraca karp z kurkami, ale w odświeżonej odsłonie: z kameralizowaną cebulką. Powraca też burger z jelenia, który gościł u nas już kilka lat temu, ale po raz kolejny zmieniliśmy nieco recepturę tego dania i prezentujemy Wam go z konfiturą z czerwonej cebuli, majonezem grzybowym, chrupiącym bekonem czy czerwoną kapustą od Sznajderów.
Wielki powrót na jesień i zimę zanotował u nas także śledź, ale tym razem prezentujemy go w wielkopolskiej odsłonie, więc będziecie mogli spróbować tej ryby w wersji znanej z domowych kuchni naszych Mam i Babć.
Nowe propozycje naszej kuchni
Już na pierwszej stronie naszego menu znajdziecie propozycje godne polecenia, które jeszcze nie gościły na stałe w naszej karcie dań. Potem jest równie atrakcyjnie. Do nowych propozycji zaliczymy:
- sandacza na winnej kapuście
- kaczkę w piwie
- kluski z kurkami w śmietanie
- sałatka śródziemnomorska z grillowanym łososiem
Sprawdzone propozycje w nowej odsłonie
Wsłuchujemy się w Wasze opinie i za każdym razem próbujemy udoskonalić nasze menu pod kątem Waszych preferencji, więc i w tej wersji będziemy się tego trendu trzymać. Proponujemy Wam zatem znane Wam już dania, ale w nieco innej formule:
- karp na sosie kurkowym z karmelizowaną cebulką
- burger z jelenia
- kaczka w piwie
- pyra z gziką
- tatar z przepiórczym jajem
- krewetki w sosie z pieczonych pomidorów
Produkty z Doliny Baryczy i nie tylko
I tym razem w tworzeniu naszych dań sięgamy po produkty z Doliny Baryczy. W tej wersji menu jest ich jeszcze więcej, co jest naszym szczególnym powodem do dumy. Do produkcji naszych dań z nowej karty wykorzystujemy:
- karpia z Gospodarstwa Rybackiego z Możdżanowa (znak Dolina Baryczy Poleca)
- kapustę kiszoną z Gospodarstwa Sznajderów z Karnic (znak Dolina Baryczy Poleca)
- chleb regionalny z Piekarni GS Przygodzice (znak Dolina Baryczy Poleca)
- jabłka z Gospodarstwa Sadowniczego Dziekan z Krośnic (znak Dolina Baryczy Poleca)
- wino z Winnicy Anna w Krośnicach (znak Dolina Baryczy Poleca)
Produkty wykorzystywane przez nas spoza znaku Dolina Baryczy Poleca:
- Wieprzowina złotnicka dostarczana jest do Karczmy Górecznik przez firmę Nowicki Naturalnie z Potaśni pod Ostrzeszowem
Więcej na temat firmy Nowicki Naturalnie: www.nowickinaturalnie.pl - Wołowina 100% od polskich dostawców dostarczana jest do nas przez Nowicki Naturalnie oraz Sokołów.
- Mięso dziczyzny dostarcza nam firma LAS Kalisz z siedzibą w Tomnicach pod Krotoszynem i pochodzi od lokalnych dostawców mięsa.
Ponadto wykorzystujemy przede wszystkim produkty od lokalnych dostawców takie jak: warzywa (ziemniaki, ogórki, kapustę, marchew, por, seler itd). W ofercie naszej Karczmy znajdziecie także produkty.
- Pstrąg serwowany w Karczmie Górecznik pochodzi z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica
Więcej na temat Gospodarstwa: https://www.zielenica.pl
- Wina dostępne w ofercie Karczmy Górecznik pochodzą m.in. z Winnicy Anna zlokalizowanej w Krośnicach w Dolinie Baryczy. Produkt jest certyfikowany znakiem Dolina Baryczy Poleca.
Więcej na temat produktu: www.dbpoleca.barycz.pl/products/view/388#scroll-to - Soki naturalne dostępne w Karczmie Górecznik pochodzą z Gospodarstwa Sadowniczego Dziekan z Krośnic. Produkt jest certyfikowany znakiem Dolina Baryczy Poleca.
Więcej na temat produktu: http://www.dbpoleca.barycz.pl/products/view/81#scroll-to