"W sumie wyszedł nam sum" - zażartował podczas odbierania nagrody Mistrz Karpia 2018 Roman Wegnerowicz. Nasz szef kuchni już po raz trzeci odbierał z rąk profesjonalnego jury najważniejszą nagrodę kulinarną w Dolinie Baryczy. Wręczenie odbyło się 7 grudnia w budynku KOM w Miliczu podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2018.
Na początku należą się ogromne gratulacje dla wszystkich restauratorów z Doliny Baryczy, którzy podjęli rękawicę i wystartowali w konkursie. To dzięki Wam ten konkurs istnieje i trzeba dodać - ma się doskonale. To Wy stworzyliście jego markę. Po drugie - podziękowania należą się Stowarzyszeniu "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" za świetną organizację tegorocznego finału Mistrza Karpia. Ten odbył się w ramach konferencji podsumowującej Dni Karpia 2018 w KOM-ie w Miliczu. Podziękowania także dla jurorów za tytaniczną pracę. To właśnie dzięki nim restauracje zwracają szczególną uwagę na to, co prezentują podczas konkursu oraz także na talerzach 365 dni w roku.
Mistrzowski sum w sosie z zielonego ogórka wygrał nie tylko w Miliczu, ale także podczas naszej kolacji "Ryba do syta". Goście docenili w nim połączenie smaku ogórka, gorczycy oraz delikatnej ryby.
To już trzeci tytuł Mistrza Karpia uzyskany przez naszego szefa kuchni Romana Wegnerowicza, w przygotowaniu którego główne skrzypce grały nie tylko umiejętności kulinarne, ale także sum. Można powiedzieć, że Roman specjalizuje się w przyrządzaniu tej ryby. Raz tytuł został mu przyznany za sandacza. W historii Górecznika to już natomiast piąta wygrana. Pierwszą - w 2009 roku - był serwowany do dziś w naszej Karczmie karp w sosie kurkowym (danie z certyfikatem Dolina Baryczy Poleca).
Historia Górecznika podczas konkursów "Mistrz Karpia"
2009 - I miejsce w III edycji za "karpia z kurkami w śmietanie"
2010 - III miejsce w IV edycji za "roladę ze szczupaka w galarecie"
2011 - III miejsce w V edycji za "faworki z karpia z rydzami"
2012 - I miejsce w VI edycji za "pasztet z karpia z borowikami"
2013 - II miejsce w VII edycji za "karpia z grilla"
2014 - III miejsce w VIII edycji za „karpia w sosie piernikowym”
2015 - I miejsce w IX edycji za „sandacza faszerowanego ze skorzonerą”
2016 - I miejsce w X edycji za „suma w leśnych grzybach”
2017 - III miejsce w XI edycji za „suma pieczonego w sosie orzechowo-chrzanowym”
2018 - I miejsce w XII edycji za „suma w sosie zielonego ogórka”
Tym razem Roman Wegnerowicz zdecydował się podzielić ze wszystkimi przepisem na suma w sosie z zielonego ogórka. Zostanie od zdradzony podczas programu telewizyjnego przygotowywanego w naszej Karczmie przez ostrowską Telewizję Proart. Zaglądajcie na nasze social media. Podczas konkursu kulinarnego w kategorii nagroda publiczności zaprezentowaliśmy terrinę ze szczupaka. Wygrała Restauracja i Pensjonat "Lido" w Antoninie. Gratulacje!
https://gorecznik.pl/blog-temp/89-aktualnosci/204-mistrzowski-sum.html#sigProId635b065afc