Degustacje, rozmowy, wymiana doświadczeń, wymiana poglądów oraz przede wszystkim możliwość spotkania się oko w oko z producentem produktu regionalnego. Za nami pierwsza "Niedziela z produktem regionalnym" w naszej Karczmie. Pierwsza i na pewno nie ostatnia.
Spontaniczny pomysł na zorganizowanie wydarzenia, które promować będzie produkt regionalny w naszej Karczmie powstał po ostatnim spotkaniu właścicieli znaku Dolina Baryczy Poleca w naszej sali bankietowej. Wówczas zostaliśmy zasypani propozycjami dotyczącymi rozpoczęcia współpracy w ramach Doliny Baryczy. Naszą ambicją od dawna jest promowanie doskonałych, naszym zdaniem najlepszych, produktów z regionu. Z powodzeniem współpracujemy z wieloma podmiotami z regionu. Właśnie dlatego stoisko regionalne w naszej Karczmie przepełnione jest wytworami ludzkich rąk.
Już od dawna myśleliśmy o wzbogaceniu oferty produktów regionalnych na naszym stoisku. Z pomocą przyszli nam certyfikowani producenci z programu Dolina Baryczy Poleca. Zaprosiliśmy ich oraz naszych stałych partnerów do pokazania się na naszym stoisku regionalnym. Byli z nami:
- Danuta i Artur Kowalscy z Gospodarstwa Pasiecznego "Gucio"
- Elwira Gracz z Gospodarstwa Sadowniczego Romańczyk
- Magdalena Dwornikowska z "Oleje z doliny"
- Romana Wróbek z "Jak mus to mus"
- Piekarnia GS w Przygodzicach
- Yusuf Suleyman z Hellimpol
Przez 4 godziny w zgiełku Karczmy Górecznik dyskutowano, degustowano oraz promowano produkty najwyższej jakości. Była to też dobra okazja do spróbowania smaków znanych z ubiegłorocznej edycji Dni Karpia w Dolinie Baryczy. Nowe znajomości, zaczątki współpracy oraz przede wszystkim dobra atmosfera - to wszystko sprawiło, że postanowiliśmy stworzyć cykliczne spotkania pod nazwą "Niedziela z produktem lokalnym" w naszej Karczmie. O kolejnym spotkaniu poinformujemy wkrótce.
Oto pełna oferta tego zakątka pełnego regionalnych smaków :)
Certyfikat Dolina Baryczy Poleca:
- miody z Gospodarstwa Pasiecznego Gucio Artura i Donaty Kowalskich z Sośni;
- Soki z Gospodarstwa Sadowniczego Dominika Pochodyły z Milicza;
- Przetwory z Gospodarstwa Sadowniczego Romańczyk z Krośnic;
- oleje tłoczone na zimno z firmy „Oleje z Doliny” z Moszyc pod Twardogórą (http://www.olejezdoliny.pl);
- musy dyniowe z firmy „Jak mus to mus” z Wysocka Małego.
Inne produkty regionalne:
- sery cypryjskie z firmy Hellimpol spod Grabowa nad Prosną;
- wędliny oraz słoiki z firmy Wiorek z Ostrzeszowa;
- szparagi z miejscowości Śliwniki w powiecie ostrowskim.
- Piwo Górecznikowe ważone specjalnie na nasze zamówienie w Browarze Rzemieślniczym Jan Olbracht w Piotrkowie Trybunalskim;
https://gorecznik.pl/blog-temp/89-aktualnosci/218-produkty-z-najwyzszej-polki.html#sigProIdefc73449fa