blog-temp

"Ryba do syta" 2024 na Góreczniku. Pod wieloma względami "NAJ"

Cóż to był za wieczór! 16 listopada zaprosiliśmy naszych Gości na kolejną kolację rybną „Ryba do syta”. Dwie sale, dwa klimaty muzyczne, dwa różne bufety z tysiącem przekąsek oraz niezapomniane przeżycia aż 225 uczestników. To była największa i najbardziej rozbudowana i jedna z ostatnich kolacji tegorocznej edycji Dni Karpia w Dolinie Baryczy. 

To już tradycja, że bilety na sztandarową imprezę w Karczma & Hotel*** Górecznik rozchodzą się jak świeże bułeczki. Tym razem sprzedaliśmy je w niecały tydzień, bywało jednak, że „uciekały” nam w kilka godzin. Rosnące zainteresowanie naszą imprezą w tym roku, po raz kolejny już zresztą, zmusiło nas do rozszerzenia formuły „Ryby do syta” i podzielenia towarzystwa na dwa klimaty: bardziej taneczną salę bankietową i dużo bardziej kameralny taras przy wodzie. Tego dnia, 16 listopada, Karczma była cały dzień nieczynna. 

Personel miał sporo pracy na wielu płaszczyznach: od organizacji sprzedaży biletów, drukowaniu winietek i tworzeniu graficznego menu, przez dekorację sali, aż po najważniejszy element wydarzenia - gastronomię. Tutaj ekipa pod wodzą szefowej naszej kuchni Magdaleny Ossowskiej pracowała w pocie czoła, aby stanąć na wysokości kulinarnego zadania. Była to pierwsza kolacja „Ryba do syta” dowodzona przez Ossowską. Gościnnie pojawił się w naszych skromnych progach Wielkopolski Kucharz Roku 2017 Maciej Kobylański, który swoim doświadczeniem i spokojem uzupełniał warsztat pracy naszego zespołu. Wśród naszej ekipy znalazły się m.in takie postaci jak Tomasz Kujawski, Tomasz Kokot, Dorota Niziołek, którzy pamiętają pierwsze kolacje, jeszcze organizowane w naszym Wigwamie. 

Dwa klimaty kolacji wyraźnie zaznaczył personel kelnerski, który zawsze odpowiada za wystrój sal. W sali bankietowej stworzono delikatny, przydymiony klimat, a cała przestrzeń miała tylko subtelne oświetlenie w postaci lampek na stołach oraz girland i zwisających lampek. Jedynym wyjątkiem od tej ciemnej reguły była wnęka sceny, którą już po raz kolejny wykorzystaliśmy na potrzeby zimnego bufetu z finger foodami. Na tarasie Karczmy natomiast dodano więcej kolorowego oświetlenia, podświetlono kwiaty i instrumenty, co spowodowało, że zrobiło się tam niezwykle klimatycznie - idealnie do spokojnego kontemplowanie wieczoru. Te dwa klimaty zostały wyróżnione także poprzez dobór muzyków: sala bankietowa zamieniła się w przestrzeń z parkietem do tańczenia, a taras w restaurację z delikatnym akcentem muzycznym. Za kompleksową obsługę tych dwóch przestrzeni odpowiadali wokaliści: Agnieszka Jakubowska, Miłosz Kaczmarek, Adam Wasiela oraz pianista Marek Raczycki. 

Pierwsza część tegorocznej „Ryby do syta” miała charakter kolacji degustacyjnej. Goście po przyjściu mieli zaserwowaną na talerzu przystawkę, czyli tatar z karpia. Była to jednocześnie pierwsza propozycja konkursowa. Do skonstruowania tego dania wykorzystano nie tylko doskonałego karpia z Gospodarstwa Rybackiego w Możdżanowie, ale także kiszonki od Sznajderów z Karnic. To dwa produkty sygnowane znakiem Dolina Baryczy Poleca, potwierdzającym wysoką jakość oraz regionalność. Do przystawki podaliśmy Wino Chardonnay z Winnicy Anna, rocznik 2023. Trunek także szczyci się wspomnianym certyfikatem. Dwie kolejne potrawy konkursowe to żurek na wędzonych rybach z Doliny Baryczy z klopsikami rybnymi oraz sandacz na makaronie z sepią oraz muszlami. Poza konkursem Goście mogli zjeść także roladkę z morszczuka kapskiego z musem z buraka na kaszotto z grzybami leśnymi, sosem maślanym, kawiorem i sałatką z jarmużu i imbiru. W konkursie na najlepszą, zdaniem publiczności, potrawę wieczoru zwyciężył sandacz. Wybór dla wielu oczywisty. Drugi był tatar z karpia, a na trzecim miejscu uplasował się żurek na wędzonych rybach. 

Wykorzystaliśmy do przygotowania tej kolacji mnóstwo fantastycznych produktów, wiele z nich pochodzi z Doliny Baryczy. Możemy tutaj wymienić przede wszystkim:

  • ryby świeże i wędzone z Gospodarstwa Rybackiego w Możdżanowie (certyfikat Dolina Baryczy Poleca) 
  • kiszonki od Sznajderów z Karnic (certyfikat Dolina Baryczy Poleca) 
  • wino z Winnicy Anna (certyfikat Dolina Baryczy Poleca) 
  • musztarda gruszkowa z Chaty Łaniaków (certyfikat Dolina Baryczy Poleca) 
  • pieczywo z Piekarni GS Przygodzice (certyfikat Dolina Baryczy Poleca) 
  • sery podpuszczkowe od Yusufa Suleymana - Hellimpol z Bobrowników w Gminie Grabów nad Prosną
  • pstrąg, jesiotr i kawior z Gospodarstwa z Zielenicy

Finałem części degustacyjnej był deser przygotowany przez Mistrza Świata Cukiernictwa Pawła Mieszałę, a był to biszkopt frangipan, dynia, lody o smaku rogala świętomarcińskiego oraz mus z rokitnika. Rogala świętomarcińskiego wytwarzanego w samym centrum Wielkopolski, w nowo powstałym punkcie Pawła Mieszały o uroczej nazwie „Rogal” mogliśmy spróbować także korzystając z bufetu przekąsek. Gromkimi oklaskami nagrodziliśmy całą ekipę kuchni, która przez ostatnich kilka dni dwoiła się i troiła, aby wszystko było smaczne i przygotowane „w punkt”. Wisienką na torcie było otwarcie bufetu z przekąskami typu finger food - druga część gastronomicznej podróży, w którą zabraliśmy gości tegorocznej „Ryby do syta”. Misternie przygotowane pyszności kusiły oko i smakowały obłędnie - mówili uczestnicy kolacji. 

Nie byłoby tej pięknej przygody, gdyby nie nasz Partner - firma Fine Dine, ogromne podziękowania dla dyrektora Michała Matuszczaka za wspaniałą obsługę i życzliwość. 

Dolina Baryczy to: 

  • NAJwiększy kompleks stawów rybnych w Europie, 
  • NAJwiększy Park Krajobrazowy w Polsce
  • NAJwiększy Rezerwat Ornitologiczny w Polsce
  • NAJbardziej leniwa w Polsce - rzeka Barycz

Czy tegoroczna edycja kolacji była NAJlepszą? Tego nie wiemy, ale okaże się to gdy uczestnicy kolacji wypełnią kupony i podzielą się opinią o naszym wydarzeniu. To jeden z ważnych elementów całego cyklu - koordynator Dni Karpia Partnerstwo dla Doliny Baryczy w kompleksowy sposób podchodzi do organizacji poszczególnych wydarzeń i stworzył spójny system weryfikacji zasad organizacji poszczególnych imprez. Dzięki akcji NAGRODObranie, w której każdy uczestnik wydarzenia w ramach Dni Karpia ma okazję wziąć udział, gromadzone są opinie o eventach. Ankieta, za wypełnienie której np. Gość kolacji rybnej, rajdu rowerowego, wydarzenia edukacyjnego ma gwarantowany gadżet, zadaje konkretne pytania i pozwala na skompletowanie opinii o organizacji, wywiązywaniu się z zasad organizacji oraz klimacie wydarzenia. Nasze kolacje w poprzednich latach gromadziły wysokie, jedne z najwyższych w całej Dolinie Baryczy not uczestników. Konstruktywna krytyka pozwalała nam eliminować błędy i spowodowała, że jesteśmy w miejscu, w którym jesteśmy - organizatora najlepiej sprzedającej się kolacji w Dolinie Baryczy.  

No i znów mamy koniec tego wyścigu i znów przyjdzie nam czekać na kolejną kolację, miejmy nadzieję jeszcze bardziej dopracowaną, o co z tym zespołem się wcale nie boimy. Pytacie jak dostać się na kolejną kolację, za rok. Możecie już teraz zadzwonić do nas i wyrazić chęć rezerwacji stolika, ale pamiętajcie, że przyjmujemy rezerwację minimum 8-osobową (sprzedajemy stoliki, a nie pojedyncze bilety). 

Do zobaczenia za rok! 

fotografia + tekst: Tomasz Wojciechowski (prowadzący imprezę)

Właściciel: 

Górecznik Taurus Sp. z o.o. Sp. k.

Antonin ul. Wrocławska 7
63-421 Przygodzice


Tel. +48 62 724 35 61
Tel. +48 602 266 093

kierownik@gorecznik.pl

Zapisz się do naszego newslettera, a nie minie Cię żadne ważne wydarzenie!
Zapisując się do newslettera akceptujesz postanowienia RODO. Szczegóły dostępne są w zakładce "KONTAKT".

Zobacz nasze opinie na TripAdvisor

Copyright © 2023 Górecznik All Rights Reserved. Designed By © Wedesign TELVICOM

Search