Wybraliśmy najlepsze propozycje na lato 2021 i skompletowaliśmy je w najnowszej karcie dań. Poznajcie menu, które publikujemy w momencie częściowego odmrożenia gastronomii, czyli otwarcia naszych tarasów na wodzie. Zapraszamy na Górecznik.
Nowości w menu
- Dorada z grilla w ziołach to nasza propozycja na lato. Delikatne mięso tej okoniokształtnej ryby doceni każdy koneser. Tuszę dorady o wadze około 370 gramów nacinamy i przyprawiamy firmową mieszanką ziół. Po upieczeniu będzie delikatna i aromatyczna. Na talerzu znajdziecie także sałatę oraz frytki.
- Naleśnik z siekaną wołowiną, warzywami i sosem firmowym to kolejna nowość w naszym nowym menu. Doskonałą recepturę naleśnika na słonym cieście postanowiliśmy wzbogacić siekaną wołowiną z warzywami. To wszystko polewamy firmowym, lekko pikantnym sosem.
- Do menu Karczmy wchodzi znany fanom górecznikowej kuchni naleśnik ze szpinakiem, wędzonym łososiem i sosem jogurtowym.
Specjalnie na lato przygotowaliśmy dla Was aż 4 wersje górecznikowych szejków z naszymi lodami.
- Truskawkowy
- Czekoladowy z bananem
- Kawowy
- Truskawkowy z adwokatem
Słuchamy Waszych opinii i jesteśmy przekonani, że smak ryb z Doliny Baryczy utrwalił Wam się już na dobre, dlatego zdecydowaliśmy się wprowadzić do naszego nowego menu karpia w occie. Rybę z certyfikatem Dolina Baryczy Poleca dostarcza nam Karol Girus z Możdżanowa. To jedna z propozycji naszych dań na wynos. Druga to także ryba, ale morska: śledź w oleju w ziołowej marynacie z suszoną śliwką.
Sprawdzone propozycje
Z menu wypada burger „Poszarpany”, a swoją pozycję mięsnej buły z kawałkiem mięsa umacnia Burger wołowy ze 100% wołowiny. Do przygotowania kotleta używamy najwyższej jakości wołowiny z karku, a do kotleta nie dodajemy nic innego jak tylko sól. Jesteśmy także po kilku szkoleniach w tej materii. Wszyscy znawcy podkreślają, że burger w środku musi być różowy, więc nasz będzie. Wyprzedzamy komentarze osób, które będą pytały dlaczego tak właśnie jest: wołowina jest delikatniejsza, gdy struktura mięsa zbliżona jest do wysmażenia na poziomie medium rare (średnio wysmażony). Nie będziemy Was pytać o poziom wysmażenia, musicie nam zaufać ;)
Fish & Chips w górecznikowym piwie zostaje w menu, bo się sprawdził. Filet 100% bez ości z morszczuka kapskiego przypadł Wam mocno do gustu. Nam też - nie ukrywamy.
Poza tym w karcie znajdziecie swoje ulubione ryby na wagę, naleśniki, burgery, lody, a także napoje.
Zapraszamy ;)