Yabba-Dabba-Doo! Stek Flinstona ze świni złotnickiej z firmy Nowicki Naturalnie, ziemniaczana gratena z brokułami oraz lekko pikantny sos ziołowy chimichurri. Od dziś to mięsne danie premium jest dostępne w naszej Karczmie. Zapraszamy
Z samego rana wyjeżdżamy do Potaśni pod Ostrzeszowem w celu odbioru mięsa od Jacka Nowickiego z firmy Nowicki Naturalnie. Po przyjeździe na miejsce musimy chwilę poczekać i w tym czasie podziwiamy liczne dyplomy w biurze Jacka Nowickiego. Na ścianie widzimy napis „Niech smak będzie dumą” - to główne hasło firmy Nowicki Naturalnie. Tradycja wędliniarska sięga u Nowickich lat 30. XX wieku. Dziadek Jacka Nowickiego, Jan rozpoczyna w 1936 roku naukę w zawodzie rzeźnika-wędliniarza, w 1948 roku może się pochwalić tytułem mistrzowskim. Tradycje wędliniarskie kultywuje Jacek Nowicki, który w 2016 roku trafia na listę Newsweeka oraz potem do żółtego przewodnika Gault&Millau.
Podczas oczekiwania na steki przypominamy sobie szkolenie, jakie niedawno przeprowadziła dla nas Magdalena Ossowska, prywatnie partnerka Jacka Nowickiego. To właśnie ona przywiozła do nas soczystego steka ze świni złotnickiej i pokazała nam jak go przyrządzić. Magda jest doradcą kulinarnym. Pracowała w kilku popularnych restauracjach, pnąc się do góry po szczeblach awansu. W Jej CV znajdziemy takie lokale jak Regtime Cafe, Akropolis czy YoSH w Stuttgarcie. Restauracje, w których gotowała i piastowała wysokie funkcje zdobywały uznanie krytyków kulinarnych, co sprawiało, że znalazły się w kilku najbardziej znanych przewodnikach kulinarnych tj. Varta-Guide oraz Gault&Millau Polska. W listopadzie 2012 roku restauracja YoSH, w której Ossowska była zastępczynią szefa kuchni uzyskała gwiazdkę Michelin. Doświadczenie zdobyte w kuchni procentuje teraz w relacjach z takimi restauracjami, jak nasza Karczma.
Filozofia, którą prezentuje firma Nowicki Naturalnie bardzo zbiega się z naszą aktualną - właśnie dlatego zdecydowaliśmy się podjąć współpracę. W tym szczególnym roku stawiamy w Karczma&Hotel*** Górecznik na wyjątkowy smak oparty o surowce najwyższej jakości - stąd nasze zaproszenie na Górecznik. Steki Flinstona ze świni złotnickiej podajemy z sosem chimichurri oraz ziemniaczaną grateną z brokułami.
Zapraszamy!
View the embedded image gallery online at:
https://gorecznik.pl/blog/89-aktualnosci/491-stek-flintstona-ze-swini-zlotnickiej.html#sigProId4850d4df3c
https://gorecznik.pl/blog/89-aktualnosci/491-stek-flintstona-ze-swini-zlotnickiej.html#sigProId4850d4df3c