W słoneczną niedzielę 3 października spotkaliśmy się przy Karczmie Górecznik, aby poznać doskonałe produkty z Doliny Baryczy. Były zdrowe miody, pyszne soki, przetwory ze śliwek i same śliwki, a także różnego rodzaju przetwory z dyni czy buraka. Wszystko w ramach tegorocznych Dni Karpia w Dolinie Baryczy.
Planując wydarzenie w ramach Dni Karpia nie mogliśmy przypuszczać, że aura będzie tak dopisywać i że jeszcze w październiku będziemy mogli korzystać z promieni słońca. 3 października do Doliny Baryczy wróciło lato. Słońce muskało południowo-zachodnią część budynku Karczmy, gdzie w samo południe zjawili się wystawcy tegorocznej edycji „Niedzieli z produktem regionalnym”. W poprzednim roku nasze plany na organizację tego wydarzenia pokrzyżowała pandemia, w tym roku było zupełnie inaczej.
Tłumy zwiedzających mogło zaobserwować jak promienie słońca muskają ledwo co zerwane węgierki z Doliny Baryczy. Goście Karczmy Górecznik od kilku tygodni mieli okazję zaopatrzyć się w pyszne śliwki z Gospodarstwa Elwiry Gracz z Krośnic, nie inaczej było w tę niedzielę. Dodatkowo przedstawiciele gospodarstwa przywieźli ze sobą swoje przetwory - wysmażone do ostatniej kropli wody śliwki czy złociste musy jabłkowe. Oczywiście wszystko sygnowane znakiem Dolina Baryczy Poleca.
Goście Karczmy Górecznik doskonale znają miody z Gospodarstwa Pasiecznego „Gucio” z Sośni, więc i tym razem właścicielki gospodarstwa Donaty Kowalskiej nie mogło zabraknąć z nami. Na stole pojawiła się bogata oferta miodów wielokwiatowych, akacjowych, lipowych, rzepakowych, faceliowych oraz innych w wielu gramaturach. Sporo uczestników wydarzenia pytało o miód z pyłkiem i propolisem, a zdecydowanie największą atrakcją stoiska był plaster miodu z zamkniętymi w środku pszczołami z pasieki. Dzieci były zachwycone, a uczestnicy mieli okazję poznać doskonałe produkty miodne z certyfikatem DB Poleca.
Przetwory z Doliny Baryczy, ale bez certyfikatu to już natomiast domena Romany Wróbel z Wysocka Małego, która znana jest w regionie z ekologicznych upraw oraz fantastycznych zdrowych smaków. Stąd na stoisku znaleźć można było zakwas z buraka, kiszony czosnek, sok z czarnego bzu z maliną czy ocet jabłkowy. Dodatkowo były to musy dyniowe, ketchup z dyni oraz sama dynia piżmowa - słowem: solidna dawka witamin i przeciwzapalnych dodatków.
Soki z Gospodarstwa Sadowniczego Dziekan z dnia na dzień stają się coraz bardziej popularne w Karczmie, a w niedzielę uczestnicy wydarzenia mieli okazję poznać Pana Macieja, który te soki do nas regularnie dowozi. I co się okazało? Że uczestnicy „Niedzieli z produktem regionalnym” znają te smaki z innych wydarzeń, co oczywiście cieszy. Podczas górecznikowego spotkania z produktem lokalnym postawiliśmy na spotkania z wytwórcami, które budują zażyłe relacje na linii Klient - Wytwórca, a w ten łańcuch dodatkowo wplątaliśmy siebie, czyli obiekt gastronomiczno-hotelarsko-rekreacyjny.
Ideą „Niedzieli z produktem regionalnym” było od początku połączenie przyjemnego z pożytecznym. W tym roku poszliśmy jeszcze dalej. Oprócz czegoś dla ciała, było podczas wydarzenia bowiem coś dla ducha. Stąd obecność dwójki tancerzy: Aleksandry Kupczyk z Zespołu Pieśni i Tańca Przygodzice oraz Rafała Banasiaka z Zespołu Tańca Ludowego „Kosynierzy”, którzy zaprezentowali się w strojach ludowych - łowickich. Kolorowe zdobienia przyciągnęły do siebie fanów kultury ludowej, która to kultura wraca na całe szczęście do łask. Obecność tancerzy to pokłosie współpracy, którą podjęliśmy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Przygodzicach. Jednostka kulturalna jako pierwsza w Dolinie Baryczy uzyskała certyfikat Dolina Baryczy Poleca na ofertę kulturalną i właśnie takie wydarzenia są najlepszą okazją, aby tę ofertę szerokiej widowni zaprezentować. Polecamy tego kulturalne usługi, które mogą towarzyszyć wydarzeniu i umilić go wizualnie oraz nawet muzycznie.
Szacujemy, że w wydarzeniu „Niedziela z produktem regionalnym” wzięło udziało około 1000 osób. Nie wszyscy oczywiście kupili coś od naszych wystawców, ale mieli okazję podziwiać, posmakować lub porozmawiać z naszymi Partnerami. Serdecznie dziękujemy Im za poświęcony czas i zaangażowanie. Do zobaczenia! Oby szybko.
Wydarzenie „Niedziela z produktem regionalnym” odbywało się w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2021.
https://gorecznik.pl/component/content/article/94-nadchodzace-wydarzenia/458-sloneczna-niedziela-z-produktem-regionalnym-2021.html?Itemid=437#sigProIdba6261204f