Stylem nawiązuje do architektury Doliny Baryczy, czerpiącej garściami z tradycyjnego budownictwa pruskiego. Kuchnią zaś do tradycji Górecznika, gdzie od początku królowały ryby. Karczma Górecznik znajduje się zaledwie kilka kilometrów od miejsca, gdzie swój bieg rozpoczyna rzeka Barycz. Położenie oraz przywiązanie do tradycji nadaje temu miejscu wyjątkowy klimat oraz charakter. Obiekt skąpany jest wśród lasów oraz stawów należących niegdyś do księcia Radziwiłła, który realizował na tym terenie rozbudowaną gospodarkę leśną oraz rybną. Budynek Karczmy i Hotelu Górecznik leży przy starej drodze krajowej numer 11 (dziś droga wojewódzka 490), zaledwie 2 minuty drogi od zjazdu z Obwodnicy Ostrowa Wielkopolskiego w ciągu drogi ekspresowej S11.
W menu lokalu znajdziemy zarówno dania z ryb słodkowodnych, jak i morskich. Karp serwowany w naszej Karczmie pochodzi z Gospodarstwa Rybackiego Karola Girusa w Możdżanowie, w gminie Sośnie i trafia do nas w ramach tzw. Krótkiego Łańcucha Dostaw. Zarówno karp, jak i nasze dania z ryb słodkowodnych certyfikowane są prestiżowym znakiem Dolina Baryczy Poleca, który odnawiany jest corocznie.

W klimatycznym wnętrzu z kominkiem oraz ogromnym akwarium, gdzie zatopiona została wioska rodem z Doliny Baryczy serwowane są też pyszne własnoręcznie robione lody rzemieślnicze, firmowa kawa górecznikowa oraz desery. Latem zapraszamy na wędzoną rybę na drewnianych tarasach, przez cały rok natomiast na Piwo Górecznikowe stworzone specjalnie dla nas w rzemieślniczym Browarze Jan Olbracht w Piotrkowie Trybunalskim.
Nasza Karczma jest swoistą hybrydą restauracji i baru szybkiej obsługi. Nie oferujemy obsługi kelnerskiej a'la carte. Danie zamawiane są przy kasie, po czym każdy Gość otrzymuje od kasjera numerek, który trzeba położyć na czarnej macie stolika. Dzięki temu rozwiązaniu wiemy, gdzie przynieść ciepłe danie. Ten sposób funkcjonowania powoduje pewne problemy związane z tym samym czasem doniesienia dania do stolika. Wyjaśnienie: w naszej Karczmie mamy dwie kuchnie: główna - obsługującą dania rybne, mięsne, przystawki, zupy, sałatki, burgery oraz drugą letnią kuchnię, która produkuje naleśniki, wydaje lody, lodowe desery, ciasta oraz kawę. Wszystkie dania z karty można zamówić w kasie głównej, ale trzeba mieć na uwadze, że przy sporym obłożeniu w lokalu oraz przy pewnej konfiguracji zamówienia obsługa może nie donieść dań w tym samym czasie.
Szefami kuchni Karczma&Hotel*** Górecznik są Roman Wegnerowicz oraz Tomasz Różański.
Pozostałe dane teleadresowe znajdziesz w zakładce "Kontakt"
Masz pytania ?
Tel.: +48 608 484 438