Rodzinny Park Przygód Górecznik

  • gokarty.jpg
  • zagrody.jpg
  • zamek.jpg

Oferta edukacyjna dla szkół i przedszkoli

NOWOŚĆ w sezonie jesienno-zimowym 2018/2019 

"Warsztaty z pyrą i gzikiem" 

 

Podczas naszych warsztatów kładziemy szczególny nacisk na: 

 

➡️ przypominanie i utrwalanie historii uprawy oraz wydobywania ziemniaka;
➡️ poznanie tradycji kulinarnych południowej części Wielkopolski;
➡️ kształtowanie zdrowych nawyków żywienia; 
➡️ kultywowanie i przekazywanie tradycji regionalnych;
➡️ wykorzystanie artykułów i wyrobów (produktów) od regionalnych dostawców;
➡️ integrowanie grupy biorącej udział w warsztatach;
➡️ świadomość ekologiczną uczestników;
 

 

Witamy w Pyrlandii i zapraszamy do świata najpopularniejszego warzywa w Wielkopolsce

 

Choć mamy już XXI wieku, to wciąż trudno sobie wyobrazić obiad bez popularnej "Pyry z gzikiem". Parowane lub gotowane ziemniaki w połączeniu z białym serem przyprawionym solą oraz pieprzem, śmietaną i szczypiorkiem to smaki dzieciństwa. Chcemy nawiązać do tych tradycji kulinarnych rodem z wielkopolskiej wsi i dlatego przedstawiamy pomysł na "Warsztaty kulinarne z pyrą i gzikiem". 

 

Szczypta historii, szczypta tradycji..

 

Zajęcia rozpoczynamy od lekcji edukacyjnej. Przewodnik zaprezentuje najważniejsze aspekty uprawy ziemniaka, która jak się okazuje "kołem się toczy". Najpierw jest ziemniak, którego sadzimy w starannie przygotowany dołek. Potem wyrasta z niego kwiat, który wymaga określonej pielęgnacji. Kolejnym etapem jest bulwa, a na końcu są wykopki. Prześledzimy proces uprawy ziemniaka od początku do końca. W naszym specjalnie przygotowanym skansenie zaprezentowane zostaną narzędzia oraz maszyny służące niegdyś do uprawy tego warzywa. Podczas lekcji edukacyjnej dzieci dowiedzą się także ile kalorii ma ziemniak i jakie tkwią w nim witaminy oraz minerały. 

Najsmaczniejszy punkt warsztatów to...

 

oczywiście konsumpcja. Poprzedzą ją warsztaty z faszerowania parowanych ziemniaków oraz doprawiania gzika. Dzieci będą mogły stworzyć własną kompozycję oraz dowiedzieć się jak smakował obiad ich pradziadów. Miejscem Warsztatów jest nasze centrum edukacyjne "Wigwam". 

 

Teraz trochę zabawy

 

Okazuje się, że ziemniak to produkt doskonały nie tylko do jedzenia. Zobaczycie jak wiele gier i zabaw ruchowych można stworzyć w oparciu o to owalne warzywo. 

 

 

Program "Warsztatów kulinarnych z pyrą i gzikiem"

 

➡️ Spotkanie przewodnika z grupą w centrum edukacyjnym "Wigwam" (obiekt kryty strzechą).

➡️ Lekcja edukacyjna z przewodnikiem. Spacer po Kompleksie Górecznik i zagrodzie ze zwierzętami. Wizyta w Chatce Czerwonego Kapturka.

➡️ Warsztaty kulinarne z pyrą i gzikiem wraz z degustacją w Centrum Edukacyjnym "Wigwam"

➡️ Gry i zabawy ruchowe z ziemniakiem. Warsztaty z masą solną. 

➡️ Konsumpcja (do wyboru: frytki z ketchupem lub kiełbaska z dodatkami)

KOSZT

 

💲 program bez konsumpcji - 30 złotych/osoba
💲 program z konsumpcją - 35 złotych/osoba

 

RAZEM

 

💲 pełen pakiet - 35 złotych/osoba

 

CZAS TRWANIA

 

Od 2 godzin do 2 godzin i 30 minut w zależności od tego czy wybierzemy program z konsumpcją, czy bez. 

 

Każde dziecko otrzymuje po zajęciach upominek oraz certyfikat potwierdzający nadanie tytułu "Wielkopolskiej Pyry". 

 

 

 

Pobierz dokumenty

 

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYCIECZKI

DO POBRANIA ------> LINK

 

Edukacyjna oferta Rodzinnego Parku Przygód