Wyśmienite menu, doskonała atmosfera na sali oraz sporo wiedzy na temat współczesnego świata kulinarnego, trendów oraz win - za nami kolacja degustacyjna „Kuchnia jest kobietą. Gościem specjalnym wydarzenia była Magdalena Ossowska, doradczyni kulinarna. Nasze zaproszenie przyjęli również Joanna Ochniak oraz Agnieszka Hajbura-Michałowska.
Tradycyjnie już przygotowania do kolacji rozpoczęły się wcześniej - mamy taką zasadę na Góreczniku, że każde wydarzenie to dla nas małe szkolenie, coś w stylu warsztatu kulinarnego, w którym oprócz Gości specjalnych biorą udział pracownicy naszej kuchni. Tym razem zaproszenie do współorganizacji tego wydarzenia oraz do stworzenia menu wspólnie z naszymi szefami kuchni Romanem Wegnerowiczem i Tomaszem Różańskim przyjęła Magdalena Ossowska. Magda to z-ca szefa kuchni restauracji YoSH w Stuttgarcie, która mogła poszczycić się pracą w restauracji z gwiazdką Michelin.
Tworząc menu kolacji mieliśmy na uwadze kilka ważnych aspektów: możliwości kuchni, temperament tworzących menu czy potrzebę zawarcia w karcie dań możliwie szerokiego spektrum. Po burzy mózgów, po konsultacjach powstało właśnie takie menu, które zaproponowali Magdalena Ossowska, Roman Wegnerowicz oraz Tomasz Różański. Powstało 7 propozycji, 7 setów różnorodnych dań.
W proces przygotowania dań, jak zawsze, zaangażowali się w pełni pracownicy naszej kuchni. Kilka dni wcześniej, oraz w dniu poprzedzającym kolację w naszej kuchni słuchać było odgłosy smażenia, mieszania w garnkach oraz ożywioną dyskusję. Samą kolację poprzedziła odprawa całego zespołu, na którą zarówno pracowników kuchni, jaki i kelnerów zaprosiła Magda Ossowska. Wybiła godzina 19:15 i kolacja się rozpoczęła. Kuchnia sukcesywnie przygotowywała dania, które zaplanowano w menu, a kelnerzy sprawnie dostarczali pełne smakowitości talerze na stoły Gości.
Nasze zaproszenie do współtworzenia klimatu kolacji przyjął Krzysztof Sułek, sommelier z firmy Fine Wine, który zabrał zgromadzonych w podróż po światowych winnicach, przedstawił historię i sylwetki osób tworzących degustowane wina, a także opowiedział o walorach prezentowanych trunków. Nie obyło się też bez wędrówek około tematu winiarstwa, a także roli kobiet w enobiznesie.
Pomiędzy setami dań muzyką na żywo raczyli zgromadzonych Gości zaproszeni na imprezę muzycy z zespołu Sax Eden: Lilianna Giernalczyk, Robert Matuszewski oraz Michał Walków. Był też czas na krótkie dyskusje z zaproszonymi na kolację gośćmi - Joanną Ochniak oraz Agnieszką Hajburą-Michałowską. Wspólnie z Darią Burzyńską z Kashmir SPA przygotowaliśmy konkurs z zadaniem, w którym do wygrania były zaproszenia na zabiegi w Kashmir SPA.
Po raz kolejny wspomógł nas nasz zaufany Partner firma Fine Dine, który dosłał nam na potrzeby wydarzenia talerze z serii Earth Colors: Lazur, Iris, Turkus.
Warto zaznaczyć, że w przygotowaniu kolacji pomagali nam uczniowie Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim: Aleksandra, Weronika, Szymon i Wojtek. Cała załoga była pod wrażeniem umiejętności młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz kelnerskiej.
Kończymy tym samym intensywny eventowy początek roku. Kolejna impreza w naszej sali bankietowej to kolacja "Ryba do syta".
https://gorecznik.pl/aktualnosci/89-aktualnosci/565-kuchnia-jest-kobieta-relacja.html#sigProId43237555f4