Aktualności

Przepis na górecznikowy barszcz na zakwasie

Przygotowaliśmy dla Was przepis na górecznikowy świąteczny barszcz na zakwasie, który dostaniecie na stoisku regionalnym w naszej Karczmie. 

 

Górecznikowy barszcz świąteczny na zakwasie przepis na 4-5 porcji

 

Produkty: 

 

Pietruszka korzeń 1 szt.

Seler ½ szt.

Marchew 1 szt.

Pora ½ szt.

Czosnek 2 ząbki

Jabłko 1 szt.

Grzyby suszone 20 g

Pieprz w ziarnach, liść laurowy 2szt, ziele angielskie 6szt,

sól, pieprz (do smaku)

Majeranek (do smaku)

Woda 1,5 l

Zakwas z buraków 250 ml

 

Przygotowanie: 

 

Grzyby namaczamy dzień wcześniej w wodzie. Do garnka nalewamy wodę i dodajemy wcześniej namoczone grzyby obraną marchew, seler, pietruszkę i porę oraz jabłko przekrojone na pół bez pestek ale razem ze skórka. Wsypujemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy przez około 1,5h. Gdy warzywa są już miękkie przeciskamy 2 ząbki czosnku i po zagotowaniu dodajemy 250ml zakwasu, doprawiamy otartym majerankiem do smaku. Barszcz podgrzewamy ale już nie gotujemy żeby zachować kolor. Smacznego.

 

Właściciel: 

Górecznik Taurus Sp. z o.o. Sp. k.

Antonin ul. Wrocławska 7
63-421 Przygodzice


Tel. +48 62 724 35 61
Tel. +48 602 266 093

kierownik@gorecznik.pl

Zapisz się do naszego newslettera, a nie minie Cię żadne ważne wydarzenie!
Zapisując się do newslettera akceptujesz postanowienia RODO. Szczegóły dostępne są w zakładce "KONTAKT".

Zobacz nasze opinie na TripAdvisor

Copyright © 2023 Górecznik All Rights Reserved. Designed By © Wedesign TELVICOM

Search