Przygotowaliśmy dla Was przepis na górecznikowy świąteczny barszcz na zakwasie, który dostaniecie na stoisku regionalnym w naszej Karczmie.
Górecznikowy barszcz świąteczny na zakwasie przepis na 4-5 porcji
Produkty:
Pietruszka korzeń 1 szt.
Seler ½ szt.
Marchew 1 szt.
Pora ½ szt.
Czosnek 2 ząbki
Jabłko 1 szt.
Grzyby suszone 20 g
Pieprz w ziarnach, liść laurowy 2szt, ziele angielskie 6szt,
sól, pieprz (do smaku)
Majeranek (do smaku)
Woda 1,5 l
Zakwas z buraków 250 ml
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy dzień wcześniej w wodzie. Do garnka nalewamy wodę i dodajemy wcześniej namoczone grzyby obraną marchew, seler, pietruszkę i porę oraz jabłko przekrojone na pół bez pestek ale razem ze skórka. Wsypujemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy przez około 1,5h. Gdy warzywa są już miękkie przeciskamy 2 ząbki czosnku i po zagotowaniu dodajemy 250ml zakwasu, doprawiamy otartym majerankiem do smaku. Barszcz podgrzewamy ale już nie gotujemy żeby zachować kolor. Smacznego.
https://gorecznik.pl/aktualnosci/89-aktualnosci/616-przepis-na-gorecznikowy-barszcz-na-zakwasie.html#sigProId18aa20aee3