Są takie szkolenia, po których trudno wrócić do codziennej pracy i rutyny. Są takie szkolenia, po których ogrom zdobytej wiedzy potrafi pozytywnie przytłoczyć, zafascynować, zainspirować do działania - tak było w przypadku trzydniowego szkolenia z Maciejem Grubmanem, który na Górecznik przyjechał z ogromnym bagażem doświadczeń w przygotowaniu mięs z grilla.
Pierwsza część trzydniowej wizyty Chefa ceteringu BBQ Macieja Grubmana Polska skupiła się na przyprawianiu mies: wołowiny oraz wieprzowiny, a także przygotowaniu ich do obróbki termicznej. Zdobywca tytułu Mistrz Świata w konkursie Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue podkreślał, że jest to jeden z kluczowych momentów ponieważ właśnie wtedy mięso nabiera charakteru smakowego. Im dłużej sezonowane mięso, tym lepiej - podkreślał Grubman.
Maciej Grubman dał się poznać jako wielki specjalista od mięsa, który podchodzi do tego tematu holistycznie. Ważne jest dla niego wszystko: od odpowiedniego surowca - najwyższej jakości wołowiny, wieprzowiny, przez jego odpowiednie przyprawienie, marynowanie, przechowywanie, sezonowanie aż po detale podczas obróbki termicznej: odpowiednia długość pieczenia/smażenia czy w przypadku wołowiny także odpoczynek po smażeniu. W przypadku mięs takich tak steki z antrykotu czy wołowy burger ważne są też dodatki oraz sosy. Chef Maciej pokazał nam kilka tricków oraz tajników przyrządzania aromatycznych marynat i obłędnych sosów, które potrafią podkreślić nawet najbardziej doskonały smak mięsa.
Ta cała paleta możliwości zaprezentowanych nam przez prawdziwego Mistrza BBQ otworzyła naszej załodze zupełnie nowe szufladki w kulinarnych głowach i oczywiście na tym szkoleniu skorzystają nie tylko nasi kucharze, ale mamy nadzieję, że wkrótce i Goście naszej Karczmy, Hotelu, a także (przede wszystkim/0 sali bankietowej.
Pieczę nad procesem szkolenia sprawowała ambasadorka kuchni Górecznika, certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka Kulinarnego Pucharu Polski - Joanna Ochniak. Dziękujemy również Stowarzyszeniu Ostrowskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości.
https://gorecznik.pl/blog/455-mistrzowskie-steki.html#sigProId1e413298a7