Dni Karpia 2024 czas start! 1 września rusza cykl imprez w Dolinie Baryczy, które skupione są wokół karpia oraz promocji obszaru. Konferencja prasowa inaugurująca cykl odbyła się wczoraj w sali bankietowej Karczma & Hotel*** Górecznik.
Na kolację zaproszono wójtów i burmistrzów z gmin z Doliny Baryczy oraz przedstawicieli tychże samorządów. Na sali znaleźli się także dyrektorzy, przedstawiciele jednostek wspierających cykl wydarzeń w Dolinie Baryczy oraz partnerzy w promocji. Byli rybacy z Doliny Baryczy, a także restauratorzy i nasi Partnerzy w znaku Dolina Baryczy Poleca.
Spotkanie miało charakter konferencji inaugurującej cykl wydarzeń, więc nie mogło zabraknąć także przedstawicieli 4. władzy. To już tradycja w Dolinie Baryczy, że rozpoczynamy od konferencji prasowej dla mediów, którzy potem puszczają informację w świat. Tym razem spotkanie o charakterze medialnym przybrało charakter kolacji w formule „Ryba do syta”. Organizator konferencji Partnerstwo dla Doliny Baryczy wraz z Gospodarstwem Rybackim w Możdżanowie zadbali o to, aby na stole znalazły się: produkty lokalne oraz symbol Doliny Baryczy - karp i inne ryby słodkowodne. Specjalnie na potrzeby tej kolacji, na prośbę naszej szefowej kuchni Magdaleny Ossowskiej, porcję ryb przygotował dla nas Karol Girus, współwłaściciel Gospodarstwa Rybackiego w Możdżanowie. Na warsztat naszej kuchni trafiły: karp, sum oraz lin. Warto dodać, że karp prezentowany był podczas kolacji w conajmniej trzech konfiguracjach: pieczonego w piecu, parowanego oraz wędzonego. Nasza szefowa kuchni przyznała, że lepszego wędzonego karpia w życiu nie jadła.
W menu znalazły się m.in. tatar z karpia, żur z wędzonych ryb, sum, lin oraz karp w sosie kurkowym na puree z bobu oraz tradycyjnie już - kilkadziesiąt różnego rodzaju przekąsek typu finger food, z których nasze kolacje słyną. Pokazowa kolacja „Ryba do syta” miała zdradzić zgromadzonym gościom formułę tej imprezy, która od lat jest niezmienna. To jest kolacja, która ma wyłonić dania biorące udział w konkursie kulinarnym Mistrz Karpia, corocznie organizowanym przez Partnerstwo dla Doliny Baryczy, będącym swoistym podsumowaniem każdej edycji Dni Karpia. Nasza kuchnia zaproponowała zatem 3 dania konkursowe. Publiczność miała zdecydować, które jej zdaniem jest najlepsze i które ma dalej walczyć o tytuł Mistrza Karpia - tak jak to zwyczajowo bywa. To oczywiście pokazowa kolacja, zatem werdykt publiczności nie jest w żaden sposób wiążący, choć może rzutować na to, co przygotowujemy 16 listopada podczas naszej kolacji „Ryba do syta”.
W ferworze przygotowań do kolacji nie zapomnieliśmy o produktach regionalnych naszych Partnerów w znaku Dolina Baryczy Poleca, które wykorzystaliśmy do przygotowania dań:
- lokalne ryby z Gospodarstwa Rybackiego Możdżanów;
- owoce i soki owocowe z Gospodarstwa Sadowniczego Dziekan z Wierzchowic;
- przetwory owocowe "Z Chaty Łaniaków" z Wierzchowic;
- Wino z Winnicy Anna z Krośnic;
- sery od Topolove sery z Gospodarstwa Rolnego Krzysztofa Niklewicza z Topoli Wielkiej;
- kiszone warzywa z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera z Karnic;
Także wczoraj zaprezentowaliśmy premierowo Koźlaka jesiennego - dedykowane Dniom Karpia piwo z Browaru Nepomucen. Pięknie prezentowały się razem z naszym Piwem Górecznikowym ;)
O wyzwaniach gospodarki rybackiej opowiadał wczoraj Karol Girus, współwłaściciel Gospodarstwa Rybackiego w Możdżanowie. Rybak wśród najważniejszych tematów związanych ze zmianami klimatycznym w kontekście hodowli i chowu karpia wymienia: deficyt lub nadmiar wody - retencjonowanie, rosnące średnie temperatury, śnięcia i choroby ryb, duża aktywność rybożerców oraz zwierząt czyniących szkody infrastrukturze stawów, duże ryzyko/niska opłacalność produkcji oraz dylematy przetrwania: przetwórstwo lub łańcuch dostaw.
19. edycja Dni Karpia w Dolinie Baryczy to 13 tygodni, blisko 120 wydarzeń z klimatem. 17 wydarzeń aktywnych, 65 wydarzeń edukacyjnych, 27 wydarzeń kulinarnych, 8 wydarzeń wędkarskich, 4 wydarzenia plenerowe. Dni Karpia to NAGRODObranie, czyli możliwość odebrania gadżetu 7 dni po wydarzeniu, w którym się uczestniczyło. Każdy bilet ma indywidualny kod i po wyrażeniu opinii można w jednym z punktów odbioru otrzymać wybrany gadżet. Ideą Dni Karpia w 2024 roku jest „Klimat na karpia”. Prowadzenie zrównoważonej, przyjaznej przyrodzie gospodarki rybackie w dobie zmian klimatycznych nie jest łatwe. Deficyt wody czy rosnące temperatury mają znaczny wpływ na utrzymanie największych w Europie stawów, zachowanie bioróżnorodności, a także opłacalność hodowli KARPIA. Dlatego tak ważne jest by wybierać ryby ze stawów Doliny Baryczy – zdrowy i wyjątkowy produkt lokalny, którego hodowla gwarantuje zachowanie unikatowości przyrodniczej obszaru, bogactwa roślin, zwierząt. Klimat na karpia to promocja zrównoważonej turystyki bazującej na aktywnym spędzaniu czasu w wyjątkowym przyrodniczo Dolinie Baryczy - miejscu od 800 lat kształtowanym właśnie przez gospodarkę rybacką. Wybierając karpia: wspierasz rozwój obszaru, dbasz o środowisko i bioróżnorodność, poddajesz się cyklom natury, wspierasz krótki łańcuch dostaw.